Hampus Buhr © 2007     

 

 Hampus    Vad är Hurlers?   Innan diagnos  Bilder  Dagbok  Länkar  Gästbok

Onsdag 24 september - Tillbaka på avd B87 

Efter en händelserik tid så är Hampus återigen inlagd på B87 för att göra en ny benmärgstransplantation.

 

Förra tisdagen (16/9) fick Hampus sin första dos cellgifter. Planen är att han skall få cellgifter under nio dagar för att sedan ha en vilodag. Han ska få Busulfan 2 doser/dagen i sonden 5 dagar, därefter Holoxan i 4 dagar som ges intravenöst samtidigt som han har ett spoldropp med glukos dygnet runt. Under tiden han får Holoxan samt på vilodagen kommer han även att få Thymoglobulin. Sin nya benmärg, vilken kommer från en ny donator denna gång, kommer Hampus att få nu på fredag (26/9).

 

Hampus hade redan innan vi blev inlagda feber och kliande utslag i både ansiktet och på överkroppen. Vi insåg allihop att hans tillstånd långsamt skulle bli allt sämre ju längre tiden går, eftersom han inte har en fungerande benmärg. Så beslutet blev att köra på som planerat på trots feber och utslag.

 

Saturationen (syresättningen) sjönk i onsdags till 83% och Hampus var tvungen att få syrgas. Under dagen spydde han ner hela sig, varför vi var tvungna att duscha av honom. Vi kopplade bort honom från syrgasen under ca 15 minuter och genast sjönk saturationen ner till 83% igen. När vi åter kunde koppla honom till syrgasen efter duschen så var hans läppar kritvita Hampus var jättemedtagen. De fick öka syrgasen ett antal timmar till 4 liter (brukar räcka med 2 liter) för att hjälpa honom att komma igång igen. Efter det så förlängdes slangen så den når ända till duschen.

 

Febern fortsatte stiga till 39,7 och CRP:n ökade, så det beslutades att han skulle börja få antibiotika (Tienam). Han började även anlägga en märklig ansiktsfärg. Det såg ut som han hade varit ute alldeles för länge i solen och blivit brännskadad. Dessutom så svullnade hela huvudet upp kraftigt. Läkarna visste inte alls vad det var för något han åkt på. Febern sjönk efter några dagar med antibiotika och ansiktet började återfå normal färg samtidigt som han började fjälla kraftigt. Under de tjocka fjällen så vätskade sig huden.

 

Han fjällar fortfarande i skalpen och i öronen, dessutom så kliar det överallt på stackaren så man får smörja in honom hela tiden för att lindra klådan. Magen har ballat ur helt, vilket gör att han är tvungen att få sondmat 24 timmar om dygnet. Följden av detta blir naturligtvis att det blir måååånga blöjbyten.

 

Det är en stor lättnad att Försäkringskassan har beviljat att vi får ha med våra assistenter på sjukhuset, i alla fall de fyra första veckorna (därefter måste kommunen bevilja fortsatt tid). Vi har anställt två stycken assistenter på heltid. Dessutom har vi ytterligare en person som ställer upp och tar vissa dagar och nätter. Vi hade aldrig fixat ytterligare en benmärgstransplantation utan denna hjälp!

 

Som vanligt så får han olika mediciner hela dygnet och hans droppställning ser ut som en julgran med massor av maskiner och slangar.

 

Vi skall försöka hålla Er uppdaterade lite mer frekvent!

 

Till föregående datum

Till nästa datum