Hampus Buhr © 2007     

 

 Hampus    Vad är Hurlers?   Innan diagnos  Bilder  Dagbok  Länkar  Gästbok

Måndag 6 augusti - Hög feber! 

Natten har varit bättre än igår. Hampus vaknade upp vid kl 01.30 och grät och hade ont. Vi gav honom Alvedon och han somnade om. Därefter sov han till klockan fem. Då vaknade han och hade jätteont och gick ej att trösta. Vi passade på att ta morgonens vanliga blodprover samt gav honom Alvedon och morfin.

 

Vid kl 07.30 vaknade Hampus upp med 39,6 i feber och en överfull blöja. Avföringen har blivit grön, vilket tydligen är relativt vanligt eftersom den normala bakteriefloran i tarmarna påverkas av cellgifterna osv. Det bestämdes att vi skulle ta ett prov även på avföringen. Det är viktigt att se att inga bakterier (inte ens normalt sett goda bakterier) växer sig för starka eftersom de kan orsaka problem i resten av kroppen. Tarmbakterier kan exempelvis ta sig ut i blodet och orsaka infektioner.

 

Vi har även fått lite nya arbetsuppgifter. Alla blöjor skall vägas innan och efter byte och innehållet i dessa skall dokumenteras. Detta i kombination med att vi noterar minsta lilla sak som Hampus äter eller dricker gör att de kan kontrollera att han får i sig tillräckligt med näring samt att rätt mängd kommer ut. Det konstaterades nämligen vid morgonvägningen att han tappat lite i vikt.

 

För att stötta upp vätskeintaget fick han även ett dropp på förmiddagen. De hade även blandat i lite natrium eftersom morgonens blodprover visat något låga halter. Under eftermiddagen var vi även tvungna att börja ge mat via sonden. Så länge inte diarréer och kräkningar sätter stopp för näringsintag via magen är det bra, eftersom det är viktigt att hålla hela ”systemet” igång. Skulle dessa problem uppstå kommer vi att periodvis kunna behöva ge all näring intravenöst.

 

Bilderna från lungröntgen visar att det finns lite vätska i lungorna (läkaren tyckte dock att bilderna var lite diffusa). Detta skulle kunna leda till en lunginflammation. Dock får han redan ett ”brett” antibiotika och vi skall börja inhalera honom oftare (enligt vårt förkylningsschema). Vi är livrädda för att han skall åka på en lunginflammation. Det får bara inte hända!

 

Febern har pendlat mellan 39,6 och 38,0 hela dagen. De allra flesta får feber efter en BMT men det gör ju inte att man som förälder blir mindre orolig. Dessutom blir han så märkbart påverkad av febertopparna. Han orkar då endast sitta och gråta samt hålla sig för huvudet. Usch!

 

Nej, nu får vi avsluta med något positivt! Eftersom Hampus var överförtjust i sina nya Duplo så var det inte svårt att veta hur presentpengarna från mormor och morfar skulle användas på bästa sätt. Susanne åkte förbi Farsta Centrum på vägen till sjukhuset och kompletterade Duplosamlingen. Det blev ytterligare 200 bitar och en jättestor platta att kunna bygga på. Gissa om Hampus blev överlycklig!

 

Till föregående datum

Till nästa datum