Hampus Buhr © 2007     

 

 Hampus    Vad är Hurlers?   Innan diagnos  Bilder  Dagbok  Länkar  Gästbok

Fredag 3 augusti - Äntligen transplanterad! 

Den nya benmärgen flögs in från Tyskland i går kväll. Den hämtades där av en sjuksköterska, som sedan levererade den direkt till blodlaboratoriet. Benmärgen var "uppblandad" i en allt för stor mängd vätska/blod, varför de var tvungna att ta bort en del vätska och således öka koncentrationen av blodstamcellerna (benmärgen).

 

Eftersom benmärgen kommit hit till Stockholm igår kväll trodde sköterskorna att vi skulle kunna påbörja infusionen redan på förmiddagen. Så hela den här dagen kändes som en lång väntan….

 

Strax före klockan tre kom påsen med Hampus nya blodstamceller upp till avdelningen. Vi gick nyfiket ut i korridoren för att titta på den. Det såg ut som en helt vanligt påse med blod som används vid en vanlig blodtransfusion. Skillnaden var att denna påse innehöll fullt med blodstamceller (tagna med hjälp av ca 500 nålstick direkt in i donatorns benmärg), som kommer att ge Hampus ett friskare liv.

 

Kl 15.07 sattes droppet med "Hampus nya liv" på. Det kändes mycket nervös och pirrigt att se när de första dropparna gick in i Hampus kropp. Tankarna bara for omkring! Tänk att blodstamcellerna i denna påse vet exakt vart de skall och vad de skall göra. Hoppas att de nya cellerna tar sig och att Hampus inte får någon reaktion.

 

  

 

Här får Hampus äntligen sin nya benmärg

 

Kl 18.50 hade påsens hela innehåll gått in i Hampus och han hade ej reagerat på något sätt. Det enda var att han samlat på sig en hel del vätska. Han vägde drygt ett kilo mer än han gjorde i morse (rätt mycket på en så liten kropp!), så han fick lite vätskedrivande medicin intravenöst.

 

Under tiden som vi vägde Hampus och gav honom den vätskedrivande medicinen så fick han syn på sin älskade motorcykel. Han visade även tecken för att han ville ha på sig sina strumpor och skor. Vi gick ut i korridoren så han fick åka lite motorcykel. Han orkade tuffa omkring i drygt en kvart. Tänkt vilken fighter han är vår lille hjälte!

 

Den vätskedrivande medicinen fungerade verkligen! Han fick en ny blöja precis innan vi gick ut med motorcykeln och cirka 25 minuter senare var översvämningen ett faktum. Han satt i Susannes knä när hon kände att hela hennes ben var blött. Blöjan som han hade på sig var ändå gjord för barn upp till 22 kg….. Snacka om snabbantning! :-)

 

Vi känner oss jättelättade och upprymda över att Hampus äntligen har fått sin benmärgstransplantation. Samtidigt måste man ha i åtanke att det är nu den tuffa resan börjar. Innan den nya benmärgen får fäste (TAKE) så kommer Hampus att vara extremt känslig för alla infektioner. Det finns även risk för avstötningsreaktioner och GVH. Allt har gått helt enligt planerna hittills, men det är för tidigt att ropa hej.....

 

I skrivande stund (kl 22.00) har Hampus precis vaknat och är jättegnällig. Hans ben är illröda och varma så han har väl fått någon typ av allergisk reaktion. Vi får återkomma imorgon bitti om detta…..

 

Imorgon är första dagen i Hampus nya liv!

 

 

Till föregående datum

Till nästa datum