Hampus Buhr © 2007     

 

 Hampus    Vad är Hurlers?   Innan diagnos  Bilder  Dagbok  Länkar  Gästbok

Tisdag 24 juli - Ytterligare en dags förskjutning 

Nu har det precis ringt en läkare från CAST (Centrum för Allogen StammcellsTransplantation). Vi blir inlagda ytterligare en dag senare än det ursprungliga budet. Så nu så ska vi vara där kl 9.00 på fredag. De hade bestämt sig för ett protokoll (ett slags schema för de aktuella cellgifterna) som innebär att han ska förbehandlas i sex dagar med cellgifter och att nästa torsdag blir vilodag då cellerna kan börja växa. Själva transplantationsdagen blir fredagen den 3 augusti precis som planerat.

 

Anledningen till att de har förkortat tiden med cellgifter är att de försöker minimera risken för GVHD (Graft-Versus-Host Disease). GVH innebär i korthet att givarens vita blodkroppar attackerar mottagarens vävnader. De hade pratat med ett sjukhus i London, som är ett av de största sjukhuscentrat för stamcellstransplantation i Europa, för att få råd om det bästa protokollet inför BMT (Benmärgstransplantationen).

 

Utvecklingen går framåt hela tiden, vilket blir tydligt när man jämför med det protokoll som Vigor (senaste ”Hurlerbarnet” som blivit transplanterad i Sverige) hade. Han fick cellgifter i 9 dagar (inklusive en vilodag), medan Hampus endast kommer att få cellgifter i 5 dagar.

 

Bara han får tillräckligt med cellgifter för att den nya benmärgen skall kunna ta sig, så är det ju bara bra att man tar ett protokoll som är så skonsamt som möjligt för kroppen. Snacka om att man är utlämnad till läkarnas kunskaper och erfarenheter……….

 

Till föregående datum

Till nästa datum