Hampus Buhr © 2007     

 

 Hampus    Vad är Hurlers?   Innan diagnos  Bilder  Dagbok  Länkar  Gästbok

Tisdag 24 april - Besök hos ryggspecialisten    

På förmiddagen idag var vi hos ryggspecialisten som skulle titta närmare på Hampus rygg. Han tittade på de röntgenbilderna som vi tog för ungefär fem månader sedan, trots att Hampus vuxit en hel del sedan dess. Utifrån dessa samt genom att känna på ryggen kunde han konstatera att Hampus har en lumbal kyfos. Detta innebär att ryggen ”skjuter ut” nere i ländryggen istället för att den ”svankar” inåt. Läkaren tyckte dock att ryggraden kändes mjuk, fin och medgörlig, vilket innebär att vi borde klara oss en tid utan något ortopediskt ingrepp. En förutsättning för detta är dock att han får en specialtillverkad korsett som han kan använda varje dag från tidig morgon till sen kväll. Denna kommer att specialtillverkas på S:t Görans sjukhus.

 

Längre fram kommer Hampus bli tvungen att operera sin rygg. Tidigare har det bara funnits en möjlig operationsmetod, nämligen att steloperera ett antal kotor i ryggraden. Detta görs genom att kotorna fixeras samman både framifrån och bakifrån. Ingreppet innebär att man förhindrar en ytterligare längdtillväxt i denna del av ryggen, vilket är ett visst problem i sig eftersom personer med Hurlers sjukdom är kortväxta. Varje centimeter som går att vinna i längdtillväxt är värdefull.

 

Det finns en ny typ av operationsmetod som använts på en handfull barn som opererats på Huddinge Sjukhus. Vid denna metod opereras det in två stycken ”teleskopstag” som nedtill fästs i kotpelaren och upptill i revbenen. Med hjälp av denna metod möjliggörs ytterligare längdtillväxt i ryggen. Dock kommer det vid användandet av dessa ”stag” innebära att det krävs ett mindre ortopediskt ingrepp ungefär var sjätte månad för att justera ”stagens” längd. Den största vinsten är att man kan skjuta en steloperering av ryggen längre in i framtiden.

 

Läkaren kände även på Hampus höfter. Han tyckte att rörligheten i den vänstra höften var för begränsad och skulle skicka en remiss för röntgen. Vi kommer även få en remiss för att magnetröntga Hampus från topp till tå.

 

Sammanfattningsvis känns det bra att läkaren tyckte att ryggen ändå kändes mjuk och fin. Det känns även bra att Hampus skall få en korsett som gör att inte kyfosen förvärras.

 

Till föregående datum

Till nästa datum